12. kesäkuuta 2016

InnostusvoimaYlioppilaskeväänäni aloitin kesätyöt IBM:llä ja on yksi asia, joka on jäänyt erityisesti mieleeni. Oli ensimmäinen työpäiväni ja satuin hissiin silloisen toimitusjohtajan Felix Björklundin kanssa. Hän tervehti minua nimeltä. Pieni, mutta valtavan suuri asia. Kuinka moni yrityksen toimitusjohtaja tunnistaa ja tervehtii uudet kesätyöntekijät nimeltä? Asia on selkeästi ollut minulle tärkeä, koska tänäänkin, muutama vuosikymmen myöhemmin muistan ilon ja innostumisen tunteen siitä, että minut oli huomioitu. Tunsin itseni tervetulleeksi.
"Ihmisillä on taipumus tulla sellaisiksi, miksi heitä innostaa – ei sellaisiksi, miksi heitä moittii."
Valmentajana innostan muita. Innostuksen valmentaminen on innostuksen herättämistä vahvuuksien kautta. Valmentamisen onnistumisen kannalta tärkeää on luoda hyväksyvä ja kunnioittava ilmapiiri, joka antaa tilaa vahvuuksien tunnistamiselle ja innostuksen löytymiselle. Innostus muuttuu yrityksen voimavaraksi, innostusvoimaksi, kun työntekijöiden ja yrityksen tavoitteet ovat yhteneväisiä ja heillä on yhteinen kieli. Yhteinen kieli syntyy avoimesta viestinnästä ja aidosta yksilöä kunnioittavasta vuorovaikutuksesta. Innostus on parhaimmillaan liima, joka sitoo ihmiset yhteen ja yhteiseen tekemiseen synnyttäen uusia menestystarinoita.
"Innostuminen on tunne, jota pitää johtaa luomalla sille tilaa."

 

Innostusvoima on tekemisen tulosta. Ohessa neljä tapaa herättää innostusta ja rakentaa innostusvoimaa 

 

1. Ymmärrä erilaisuutta

Innostuksen johtaminen on sellaisten olosuhteiden luomista, joissa yksilöillä ja tiimeillä on mahdollisuus onnistua. Se on ennen kaikkea ihmisten erilaisuuden ja erilaisuudesta kumpuavan rikkauden ymmärtämistä ja tukemista. Kuten Maarit Tiililä uudessa kirjassaan Innosta Onnistumaan –yhdessä toteaa: Innostuminen on tunne, jota pitää johtaa luomalla sille tilaa. Tilan luominen on haasteellista jos ei ole itse innostunut.  Samoin pitää muistaa, että muut eivät välttämättä innostu samoista asioista eivätkä samalla tavalla kuin kuin itse. Innostuksella on monet kasvot. Samaan aikaan voi olla hallittu ja hillitty sekä innostunut ja innostava, kuten Marco Bjurström eräässä haastattelussa totesi.
"Kun tehdystä työstä kiitetään ja kehutaan, syntyy tunne merkityksellisyydestä."

 2. Anna palautetta

Innostuksen ilmapiirin luominen ei vaadi ihmeitä, mutta se vaatii paljon toistuvia ja konkreettisia ihmisten välisiä tekoja, jotka ajan myötä muuttuvat suuriksikin ihmeiksi. Aloittaa voi vaikka kiittämällä ja kannustamalla. Kun tehdystä työstä kiitetään ja kehutaan vahvistuu merkityksellisyyden tunne. Minun työni on tärkeää. Innostavalle esimiehelle kiittäminen ja kannustaminen ovat arkipäivää.
Innostavan ilmapiirin luomisessa vastuu siirretään helposti johdolle ja esimiehille. Ja toki avainasemassa he ovatkin. Kaikilla meillä kuitenkin on asemasta riippumatta arkipäivän avaimia innostuksen ilmapiirin ruokkimiseen.
"Asenne ratkaisee."

3. Tarkista asenteesi

Tärkeintä on asenne. Marjo Huhtalan Asennejohtaja –kirjan yksi kantava ajatus on, että asenne on valinta. Innostuminen voidaan yhtä lailla nähdä valintana.  Haluanko tuntea itseäni paremmin? Haluanko ymmärtää muita enemmän? Olenko valmis muuttamaan omia uskomuksiani? Mitä voisin tehdä toisin? Millaista innostumisen ilmapiiriä ruokin pääni sisällä? Olenko valmis näkemään vaivaa innostuksen eteen? Innostus ei herää odottamalla, vaan uteliaasti ja rohkeasti asioita tekemällä.
"Tarvitaan esikuvia ja esimerkkejä."

4. Ole esimerkki

Innostus tarttuu.  Yksi tällainen innostava ja innostuksesta syntynyt menestystarina on Nordic Business Forum. Viime viikolla pidetyssä Haaga Helian University Business Forumissa Mikko Jaatinen Nordic Business Forumista kertoi miten hän inspiroi ja innostaa:
"Tehtäväni on luoda kulttuuri, jossa jokainen voi olla oman työnsä supertähti."
Innostavan kulttuurin perustoiksi Mikko listasi seuraavat viisi asiaa, jotka sopisivat minkä tahansa yrityksen seinätauluksi.
  1. Olemme täällä oppimassa, kehittymässä ja kasvamassa
  2. Autamme toisiamme
  3. Olemme mukana 100%
  4. Teemme parhaamme
  5. Pidämme hauskaa
Innostus toimii polttoaineena onnistumisille ja onnistumiset ruokkivat innostusta. Bain & Companyn tekemän tutkimuksen mukaan innostuneet työntekijät ovat yli kaksi kertaa tuottavampia kuin tyytyväiset työntekijät. Inspirointi ja innostaminen kannattaa – ja on vielä kannattavaakin. Innostuksessa on voimaa, asioita muuttavaa innostusvoimaa.
"Niin kauan kuin riittää innostusta, riittää erilaisia mahdollisuuksiakin."
-Norman Vincent Peale
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vieraskynäkirjoituksena Mandaren blogissa http://www.mandare.fi/innostusvoima/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti