7. helmikuuta 2016

Puolitiehen vastaan






"Yksi tärkeimmistä matkoista, minkä ihminen voi tehdä,
on mennä toista puolitiehen vastaan.”
- sananlasku


Ihminen on oikeasti hyvä. Mutta mikä saa aikaan sen, että se ei aina ilmene käyttäytymisessä? Mikä saa aikaan vuorovaikutustilanteen lukittumisen? Miksi lapset ovat mestarineuvottelijoita ja tulevat helpommin puolitiehen vastaan, mutta iän myötä tuo taito katoaa?

Usein henkilö, joka aina joustaa vuorovaikutustilanteissa, lopulta väsyy. Moni myös ajattelee, että miksi minua ei ymmärretä? Miksi minun aina pitää joustaa? Tämä johtaa ennemmin tai myöhemmin patoutuneen raivon purkautumiseen tai kääntyy sisäänpäin – itsevihaan ja katkeruuteen.

Joustaminen on kuitenkin hyvä taito – olet oikealla tiellä. Omaa asennettasi ja ajatteluasi treenamalla vielä hieman, kädessäsi ovat avaimet hyvään yhteistyöhön.

Ensimmäinen lähtökohta on tunnistaa omat ajatteluketjut. Miksi ajattelen niin kuin ajattelen? Miksi se yleensä noudattaa jotain tiettyä kaavaa, joka ei välttämättä ole itselle hyödyllinen? On tärkeää oppia tuntemaan itsensä. Kun itsetuntemuksesi lisääntyy, huomaat, että sinulla on paljon enemmän voimavaroja kuin uskoitkaan.

Toiseksi tarvitaan empatiaa. Miltä toisesta tuntuu? Kun asetut toisen asemaan, se tarkoittaa, että sinun pitää todella pohtia, että miltä asia hänen näkökentässään näyttää. Se ei näytä täysin samalta kuin omassasi.

Molempien pitää mennä puolitiehen vastaan, sanotaan. Mutta usein on niin, että puolitie ei olekaan puolitie. Silloin kun sinä olet jo mielestäsi puolitiessä, toinen voi kokea, että sinun pitää tulla vielä 25 % vastaan. Kuvittele jana A:sta B:hen, puolitie ei ole tasan keskellä sitä janaa oikeastaan missään muualla kuin sananlaskussa. Toisen 50 % voi olla sinun 75 %. On siis tärkeää selvittää, että missä se yhteinen puolitie lopulta on. Kunnioita, kuuntele ja kysy.

Kolmanneksi kannusta ja pyydä toista tulemaan sinne, missä näet puolitien olevan. Pyytäminen on kutsumista, vilpitöntä ojentautumista toista kohti.

Todellinen johtajuus ja karisma on sitä, että ei mene pelkästään puolitiehen vastaan vaan hieman sen yli – ottaa muutaman askeleen enemmän. Joustamisen taitosi on vahvuutesi. 
 

Näin löydät puolitien

  1. Tunnista tilanne ja siihen liittyvät omat ajatusketjut ja voimavarat – vahva ihminen ottaa muutaman askeleen enemmän ja ansaitsee sitä kautta luottamuksen. Minä luotan sinuun – sinäkin voit luottaa minuun 
  2. Mene toisen asemaan ja ajattele, missä se toisen puolitie on. Osoita, että kuuntelet, yrität ymmärtää ja tulla vastaan – jo se auttaa toista osapuolta ottamaan tärkeät askeleet kohti sinua 
  3. Kutsu toinen ihminen sinua vastaan pyytämällä. Toiselle ihmiselle on tärkeää, että heidät kutsutaan, toivotetaan tervetulleeksi.

Sananlaskun voisikin kirjoittaa uudelleen muotoon

Yksi tärkeimmistä matkoista, minkä ihminen voi tehdä, on ymmärtää missä on puolitie ja mennä toista sinne vastaan.”
- uudistettu sananlasku



Bloggauksen kirjoittivat yhdessä

Marjo Huhtala on valmentaja, yrittäjä ja Asennejohtaja-kirjan kirjoittaja. Asiakasyritysten kanssa hän toteuttaa intohimoisesti ja uteliaasti valmennuksia, jotka vahvistavat johtajuutta – asennetta, vuorovaikutteisuutta ja systemaattisuutta. Valmentautunut ihminen on vahvempi ja toimii ammattitaitoisesti; hyvällä asenteella ja hyvällä meiningillä.

Päivi Valo on innostuva ja innostava myynnin moniosaaja ja valmentaja. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat erilaiset käyttäymis- ja persoonallisuusmallit, erityisesti enneagrammi. Jokaisella ihmisellä on supervoimia – vahvuuksia, jotka tekevät heistä erityisen. Oman ja muiden erityisyyden tunnistaminen avaa ovet läsnäolevaan ja vaikuttavaan vuorovaikutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti